Tel. 035-2031162
E-mail: tim@vittorialaw.nl
Iban: NL67INGB0009432064
KvK: 80795358
Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum
Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam
Per juli 2010 is de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade in werking getreden. Het doel van die wet is om snelle afhandeling van letsel- en overlijdenszaken mogelijk te maken. Hoe gaat zo'n deelgeschilprocedure in zijn werk?
De start van de procedure
De procedure begint door het indienen van verzoekschrift door een van de partijen bij de rechtbank. In bepaalde gevallen kan het ook de sector kanton van de rechtbank zijn, bijvoorbeeld bij arbeidsongevallen of bij zaken waarin het te vorderen bedrag lager is dan EUR 25.000. De rechtbank of kantonrechter zendt vervolgens het verzoekschrift aan de andere partij. De rechtbank biedt daarbij de verwerende de gelegenheid om een verweerschrift in te dienen. Ook zal de rechtbank een datum bepalen waarop de zaak mondeling zal worden behandeld. Vaak kan dit op een veel kortere termijn dan bij een 'gewone' civiele procedure.
Het verzoekschrift
In het verzoekschrift staan de gronden van het verzoek en ook vaak een beschrijving van de onderhandelingen voorafgaande aan het verzoek. In het verzoekschrift wordt afgesloten met een precieze beschrijving van de beslissing die men van de rechtbank wil hebben - bijvoorbeeld een oordeel over de aansprakelijkheid, de redelijkheid van buitengerechtelijke kosten of de toerekenbaarheid van een bepaalde schadepost.
Het verweerschrift
In het verweerschrift wordt uiteengezet om welke reden de verweerder meent dat het verzoek moet worden afgewezen. Ook het verweerschrift eindigt met een beschrijving van de beslissing die men van de rechtbank wil hebben.In het algemeen is het wenselijk dat het verweerschrift uiterlijk een week voor de mondelinge behandeling is ingediend bij de rechtbank. Een exemplaar van het verweerschrift wordt ook altijd aan de verzoekende partij gezonden.
De mondelinge behandeling
Door de rechtbank is – in overleg met partijen – een datum en tijd bepaald voor de behandeling van het verzoekschrift. Bij die mondelinge behandeling zal eerst de verzoekende partij het verzoek nog eens toelichten en ingaan op het verweer van de andere partij. Daarna komt de verwerende partij aan de beurt om zijn standpunt nog eens toe te lichten. De rechter kan (en zal) nog verdere vragen stellen aan partijen of aan de advocaten van de partijen.
De beslissing
Meestal volgt de beslissing (die beslissing heet een ‘beschikking’) op het verzoek zes weken na de mondelinge behandeling.
Mogelijke uitkomsten van het verzoek
Het verzoek kan (deels) worden toegewezen, worden afgewezen, of de beslissing kan worden aangehouden. Als de zaak wordt aangehouden is dat meestal omdat verder onderzoek nodig is, bijvoorbeeld verhoor van getuigen.
Tot slot; belangrijke punt om op te letten!
Het gaat in een deelgeschilprocedure om snelheid, zodat de letselschadezaak snel afgewikkeld kan worden en de benadeelde niet langer in de procedure van schadeafwikkeling zit dan nodig is. Om die snelheid erin te houden is er binnen een deegeschilprocedure geen plaats om het gehele dossier aan de rechter voor te leggen. Het moet gaan om een geschilpunt dat de partijen nog in de weg staat in het sluiten van een vaststellingsovereenkomst - lees: het afronden van de zaak. Het moet partijen dus verder brengen, daar waar zij in de onderhandelingsfase vastgelopen zijn.
Meer informatie over de deelgeschilprocedure bij letselschadezaken treft u hier (kanton) en hier (civiel) aan.
Uwschadevergoeding heeft ruime ervaring in het voeren van deelgeschilprocedures. Ook kunnen er duidelijke afspraken gemaakt worden over de kosten hiervan. Wist u dat de kosten in de meeste gevallen voor rekening van de aansprakelijke partij komen? Neem gerust contact op voor meer informatie!
Gevestigd in Hilversum:
Elzenlaan 61 | 1214 KK | Hilversum
Bezoeklocaties:
Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam
Amersfoort
Krommestraat 70 | 3811 CD | Amersfoort