Tel. 035-2031162
E-mail: tim@vittorialaw.nl
Iban: NL67INGB0009432064
KvK: 80795358
Postadres: Vittoria Law | Elzenlaan 61|1214 KK Hilversum
Locatie: Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam
Aansprakelijkheid medische fout wetsartikel: de behandelingsovereenkomst
Als je een medische behandeling ondergaat bij een (para)medicus dan wordt dat vastgelegd in een behandelingsovereenkomst tussen arts en patiënt (7:446 BW). Deze kan je sluiten met een natuurlijk persoon als bijvoorbeeld de arts of verloskundige, maar ook met een rechtspersoon als ziekenhuis of verpleeghuis.
De norm
Een arts moet bij het uitvoeren van de behandelingsoverkomst ervoor zorgen dat hij de zorg van een goed hulpverlener in acht neemt. Hij moet daarbij handelen in overeenstemming met de op hem rustende verantwoordelijkheid, die volgt uit de voor een hulpverlener geldende professionele standaard. Daarbij geldt als uitgangspunt dat de door de medisch hulpverlener gebruikte hulpzaken geschikt zijn, beoordeeld naar de maatschaven van de actuele medische inzichten. Het feit dat een medische behandeling naar de maatstaven van het moment van de behandeling state of the art was maar later blijkt niet of minder geschikt te zijn, brengt niet met zich mee dat er daarmee een tekortkoming in de behandelingsovereenkomst heeft plaatsgevonden.
Aansprakelijkheid: wanprestatie of onrechtmatige daad?
Op het moment dat een arts een fout maakt bij de behandeling dan is hij en/of het ziekenhuis aansprakelijk op grond van wanprestatie (6:74 BW). Het is niet mogelijk om in een behandelingsovereenkomst de aansprakelijkheid uit te sluiten of in te perken (7:463 BW). Wanneer je een arts aansprakelijk wilt stellen op grond van 6:162 BW (onrechtmatige daad), dan moet voldaan zijn aan de onrechtmatigheids-criteria zoals besproken in deze blog. Die lat ligt aanmerkelijk hoger dan bij wanprestatie.
Op het moment dat een arts een instructie van een protocol niet opvolgt, dan zal dit in beginsel als onzorgvuldig worden aangemerkt. Op dat moment zal de arts moeten aantonen dat het afwijken van de regels van het protocol te rechtvaardigen was. In de rechtspraak is bepaald dat afwijken van de regels van het protocol mag, maar slechts op het moment dat de patiënt de zorg wordt verleend die in de omstandigheden van het geval van een redelijk bekwaam arts mag worden verwacht.
Bewijs van de medisch fout
Als patiënt beschik je over het algemeen niet over jouw volledige medische dossier. Het kan op die manier heel moeilijk zijn om het bewijs te leveren van de mogelijke fout. Om die reden moet de arts voldoende feitelijke gegevens verstrekken om het ontbreken van zijn fout te motiveren. Ook moet de arts voldoende medische informatie verschaffen om jou als patiënt aan voldoende bewijslevering te kunnen voldoen.
Op het moment dat je op basis van de hiervoor besproken medische informatie niet kan bewijzen dat de schade het gevolg is van de arts, dan kan de rechter onder omstandigheden bepalen dat het niet-naleven van het protocol met zich mee kan brengen dat het verband tussen de gemaakte fout en de schade wordt aangenomen - een soort omkeringsregel dus!
Voldoende geïnformeerd
Voordat je behandeld wordt dient de medicus jou voldoende te informeren over de risico's van de behandeling, zodat je voldoende geïnformeerd een keuze kunt maken over of je de behandeling wilt ondergaan. Dit heet informed consent en is neergelegd in artikel 7:448 BW.
Denk jij dat je te maken hebt met een medische fout? Neem dan gerust contact op!
Gevestigd in Hilversum:
Elzenlaan 61 | 1214 KK | Hilversum
Bezoeklocaties:
Olympisch Stadion 24 - 28 | 1076 DE Amsterdam
Amersfoort
Krommestraat 70 | 3811 CD | Amersfoort