Wanneer ben je aansprakelijk voor ondergeschikten?
Onder sommige omstandigheden ben je als werkgever aansprakelijk voor de gedragingen van jouw werknemer. Welke vereisten gelden hiervoor? Je leest het in deze blog!

Vereisten voor aansprakelijkheid van de werkgever voor gedragingen van een ondergeschikte (artikel 6:170 BW).
- Ondergeschikte van een particulier (werknemer) of de overheid (ambtenaar);
- Schade die veroorzaakt is door een fout (lees: een toerekenbare onrechtmatige daad) van de onderschikte;
- Een functioneel verband tussen de fout en de taak van de ondergeschikte werknemer. Er moet een verhoging van de kans op een fout hebben plaatsgevonden door de opgedragen taak én de werkgever moet zeggenschap hebben gehad over de gedragingen waarin de fout is gelegen.
Ben ik aansprakelijk voor gedragingen van een oppas of tuinman?
Op het moment dat de ondergeschikte in dienst is van een natuurlijk persoon (denk bijvoorbeeld aan een tuinman of oppas), dan geldt er een strengere richtlijn ten aanzien van de aansprakelijkheid. Op dat moment is de werkgever alléén aansprakelijk wanneer een ondergeschikte handelde ter vervulling van de hem of haar opgedragen taak. Op het moment dat de tuinman een schep laat liggen op de stoep waardoor iemand ten val komt, ligt het voor de hand dat de werkgever hiervoor aansprakelijk is. Als de tuinman iets anders gaat doen wat schade veroorzaakt maar geen verband houdt met het tuinonderhoud, dan is de werkgever niet aansprakelijk.
Wie moet ik aansprakelijk stellen voor een fout van een werknemer?
De werkgever is aansprakelijk te houden op grond van artikel 6:170 BW. Dit is een vorm van risico-aansprakelijkheid. Op het moment dat de ondergeschikte aansprakelijk te houden is op grond van artikel 6:162 BW, dan is óók de werkgever aansprakelijk. Je kunt dus beide partijen voor jouw gehele schade aanspreken.
Hoe wordt de schade verdeeld tussen de werkgever en de werknemer?
In de verhouding tussen de werknemer en de werkgever hoeft de werknemer in principe niets bij te dragen in de schade, tenzij er sprake is van opzet op bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer. Alleen op dat moment hoeft de werknemer mee te delen in de te betalen schadevergoeding. De bewijslast van de opzet of bewuste roekeloosheid rust op de werkgever.
Contact
Meer weten over aansprakelijkheid voor ondergeschikten? Neem gerust contact op!





