Wat kost een advocaat?
Veel mensen denken bij advocaten aan grote kantoorpanden, dure maatpakken en hoge uurtarieven. Klopt dat beeld wel helemaal? Lees hier meer over in deze blog!

Het plaatje zoals hierboven is geschetst - grote kantoorpanden, dure maatpakken en hoge uurtarieven - is voor een gedeelte juist, maar geldt zeker niet voor de gehele advocatuur. Ook zijn de hogere uurtarieven niet altijd tekenend voor wat een advocaat uiteindelijk verdient.
Uurtarieven
De Consumentenbond heeft recent een onderzoek gedaan naar de hoogte van de uurtarieven van een advocaat. De Consumentenbond kwam daarbij tot de conclusie dat het uurtarief van een advocaat in consumentenrechtzaken gemiddeld EUR 200,- is. Daarbij worden administratieve werkzaamheden ook weleens kosteloos uitgevoerd en voor reistijd geldt soms een lagere prijs, zoals de helft van het uurtarief - aldus de Consumentenbond.
BTW en toeslagen
Let wel op dat het uurtarief dat je met de advocaat afspreekt ook inclusief 21% btw is. Vaak wordt het tarief exclusief opgegeven. Ook rekenen sommige kantoren bovenop het uurtarief ‘kantoorkosten’ van enkele procenten. Als je deze percentages nog bij het uurtarief moet optellen, dan kan de nota een stuk hoger uitvallen dan je verwacht had. Bij spoedkwesties en ‘specialistische zaken’ kan de advocaat ook een opslag rekenen.
Prijsafspraken
Vaak kun je met een advocaat ook een vaste prijsafspraak maken. Dat voorkomt verrassingen achteraf. Op het moment dat de advocaat dit niet doet, vraag dan vooraf een gespecificeerde offerte en tussentijdse updates over de hoogte van de kosten.
Een 'gratis' advocaat
Een gratis advocaat; dat klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn? In veel gevallen waarin geadverteerd wordt met een gratis advocaat krijgt de advocaat wel degelijk betaald voor zijn diensten - dat moet ook volgens de beroepsregels voor de advocatuur -, maar worden de rekeningen door een derde partij betaald. Zo is het in artikel 6:96 BW zo geregeld dat de kosten die jouw advocaat maakt om de aansprakelijkheid en schade vast te stellen, óók voor rekening van de aansprakelijke partij komen. Op deze manier kan het voorkomen dat een aansprakelijkheidszaak jou verder niets kost!
Wilt u meer weten over de kosten van uwschadevergoeding.nl - lees dan hier verder of neem direct contact op!





