Aansprakelijkheid bij ingeleend personeel, vrijwilligers en zzp’ers

Aansprakelijkheid bij ingeleend personeel, vrijwilligers en zzp’ers
Artikel 7:658 lid 4 BW bepaalt dat hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, gelijk als in art. 7:658 lid 1 en 3 BW aansprakelijk is voor de schade die deze ingeleende werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt.
Art. 7:658 lid 4 BW is in eind jaren negentig van de vorige eeuw ingevoerd door de Wet flexibiliteit en zekerheid en is met name van groot belang voor de uitzendkracht. Een uitzendbureau is als formele werkgever aansprakelijk, óók al heb je als uitzendkracht de schade opgelopen doordat er sprake was van onveilige arbeidsomstandigheden bij de inlenende werkgever. Op het moment je werkgever jou als werknemer laat werken bij een andere werkgever en hij de zorg voor de veiligheid aan die andere werkgever overlaat, is hij voor een tekortschieten van de andere werkgever óók aansprakelijk. Daarbij maakt niet uit of jouw tewerkstelling plaatsvindt in het kader van een uitlening aan een andere werkgever of dat dit plaatsvindt in het kader van een aanneming van werk.
Sinds de invoering van de Wet flexibiliteit en zekerheid en artikel 7:658 lid 4 BW, heeft de inlenende werkgever richting jou als werknemer óók een zelfstandige zorgplicht die even ver strekt als wanneer je bij je eigen werkgever in dienst bent.
Door de invoering van art. 7:658 lid 4 BW is het mogelijk om zowel je werkgever - vaak het uitzendbureau - én de inlenende werkgever samen aansprakelijk te stellen. Beide partijen kunnen dan aansprakelijk gehouden worden - als de één niet betaalt, maar de ander wel - voor de hele schade. Ook voor de aansprakelijkheid jegens derden voor fouten bij ondergeschikten blijft de uitlenend werkgever aansprakelijk,
De brede formulering van art. 7:658 lid 4 BW maakt dat het wetsartikel óók van toepassing is op anderen die in de onderneming arbeid verrichten, zoals stagiairs. Hetzelfde geldt voor vrijwilligers. Het moet daarbij echter wél gaan om werkzaamheden die gewoonlijk ook in de onderneming worden uitgeoefend. Zo valt een ingehuurde schilder van een door de opdrachtgever ingeschakelde aannemer niet onder de zorgplicht van de inlenende werkgever. De bepaling is ook van toepassing op zelfstandigen zonder personeel die een opdracht uitvoeren die gerekend kan worden tot de uitoefening van het bedrijf van de opdrachtgever.
Afsluitend
Heeft u te maken met een aansprakelijkheidskwestie rond ingeleend personeel, zzp’er of een vrijwilliger? Neemt u dan
contact met ons op.